Download FND app Android Aapp IoS App
FND Links Feedback Donate Language
  • English (UK)
Home / Symptoms / FND Symptoms / Funkční problémy s řečí a polykáním

Funkční problémy s řečí a polykáním

NOVINKY OD ČERVENCE 2021! Mezinárodní konsenzuální logopedická doporučení

Mezi nejčastější funkční poruchy řeči a polykání patří:

Nezřetelná řeč

Nezřetelná řeč (dysartrie) se může vyskytovat jako varianta normy, v určitých případech ji však lze považovat za abnormální. Jedná se o situaci, kdy řeč zní “opile”, ačkoliv k předchozí konzumaci alkoholu nedošlo. Pokud se vada řeči horší s rostoucí únavou, neurologové mohou zvažovat diagnózu myasthenia gravis, setřelá nezřetelná podoba řeči se však vyskytuje i jako funkční příznak.

Koktavá řeč

I lidé, kteří v životě nekoktali, se mohou setkat se získanou formou koktání. Řeč je v takovém případě váhavá, má mezery uprostřed slov (spíše než na jejich konci). Na začátku slov se typicky objevuje zaváhání. Může se také objevit “telegramatický” typ řeči, kdy jsou věty stručné a dochází k vynechávání spojek a nadbytečných slov.

Obtížné hledání slov

V tomto případě se spíše jedná o problém s myšlením (kognicí) než s řečí samotnou. Typicky se projevuje tak, že:

Šepot/chraplavý projev (dysfonie)

Tento typ řeči zní podobně, jako když člověka bolí v krku při zánětu horních cest dýchacích (např. při laryngitidě) s tím rozdílem, že příčinou není bolest v krku nebo jiná abnormalita viditelná na hlasivkách a přetrvává mnohem delší dobu. Lze se setkat také s termínem funkční dysfonie. Obvykle ji vyšetřuje ušní, nosní a krční lékař (ORL lékař, otorinolaryngolog), který vylučuje jiné možné příčiny změny hlasu. Stav může přicházet a odcházet a někdy dokonce může být laryngitidou vyvolán, když hlasivky po odeznění infekce “zapomenou správně fungovat”.
Stát se může dokonce i to, že dojde k úplné ztrátě hlasu, tedy k funkční afonii. Typicky existují určité situace, v nichž se člověku mluví lépe než jindy.

Syndrom cizího přízvuku

Syndrom cizího přízvuku. Další vzácnou jednotkou v rámci funkčních poruch řeči je syndrom cizího přízvuku. Může se objevit také jako důsledek jiných neurologických stavů. Dochází zde ke změně “melodie” řeči, která následně zní úplně jinak. U FNP může tento problém přerůst v plně formovaný přízvuk jiné země nebo regionu. Člověk se v takových případech může setkat s pocitem ztráty identity. Existují dvě uzavřené facebookové skupiny zde a zde, kde si vyměňují rady pacienti s tímto problémem. Existuje také webová stránka o syndromu cizího přízvuku, kterou vede Bill Katz z Texaské univerzity v Dallasu.
V roce 2019 byl v Edinburghu proveden výzkum syndromu cizího přízvuku pod vedením Laury McWhirter ve spolupráci s profesorem patologie řeči Nicka Millera z univerzity v Newcastlu. Článek lze zobrazit pod tímto odkazem. Velký dík patří 49 lidem se syndromem cizího přízvuku z celého světa, kteří se tohoto výzkumu zúčastnili. Sepsán je také případ člověka z Edinburghu, u kterého se syndrom cizího přízvuku rozvinul po úrazu obličeje, který přibližuje, jak může probíhat léčba cestou logopedické a psychologické terapie, jejímž cílem je přeučit řeč a patřičné části mozku. K článku je připojeno několik videí, která jsou k nalezení pod následujícím odkazem.
Syndromy cizího přízvuku: Jack Ryalls a Nick Miller: Příběhy, které lidé vyprávějí

Problémy s polykáním (globus)

Člověk s FNP mající související obtíže s polykáním typicky popisuje pocit uvíznutí něčeho v horní části krku. Ten se objevuje, i když zrovna nic nepolyká, může také ale polykání ztěžovat. Tento příznak se nazývá globus nebo globus pharyngeus. Problémy s polykáním obvykle nejprve vyšetřuje ušní, nosní a krční lékař (ORL, otorinolaryngolog), aby se ujistil, že neexistuje nějaká vysvětlitelná příčina stavu. Sdruženě s globem často lidé mívají i reflux žaludeční kyseliny, který je dobré zaléčit, i když se nejedná o příčinu stavu samotnou.

Kašel

Existuje mnoho různých příčin kašle. Funkční kašel může být hlasitý štěkavý kašel nebo slabý jemný. Kašel obvykle nejprve vyšetří plicní/ORL lékař, aby se ujistil, že není přítomna nějaká jeho léčitelná.

Proč mi všechny testy vycházejí jako normální?

Při uvedených problémech s řečí a polykáním jsou všechny části nervového systému v pořádku na svém místě, jen v určitých obdobích nepracují správně.

Diagnózu funkční poruchy stanoví lékař po podrobném vyšetření a vyslechnutí pacienta. Proces stanovení diagnózy spočívá v potvrzení přítomnosti typických příznaků a nálezů při vyšetření, které jsou specifické pro funkční poruchy.

Ke stanovení diagnózy přispívá normální výsledek zobrazovacích vyšetření a diagnostických testů, obvykle ji stanovuje neurolog, v případě funkční dysfonie ORL lékař a v případě kašle eventuálně plicní lékař. Odborníci na řeč a jazyk, logopedi mají zvláštní odborné znalosti v oblasti vyšetření řeči a polykání a často se úzce podílejí na stanovení nebo potvrzení diagnózy.

Jak se tyto stavy léčí?

Více se dočíst o logopedických přístupech k překonání uvedených obtíží lze zde na této stránce.